ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (10.4-17.4)

U nedelji pred Uskrs, osim farbanja jaja i priprema za praznični vikend, možda možete da u svoje planove ubacite i poneki izlazak. Ove nedelje u Beogradu možete uživati u delima Mome Kapora, Aleksandra Joksimovića, možete posetiti manifestaciju “Dani Venecuele” ili, jednostavno, otići u bioskop…

 

Izožba dela Mome Kapora

Izložba “Momo, par lui meme” otvorena je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije povodom 80 godina od rođenja poznatog srpskog pisca i slikara Mome Kapora.

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti i dugogodišnji prijatelj Mome Kapora Nikola Kusovac prisetivši se njihovog zajedničkog putovanja u Hilandar, nakon kojeg je Kapor napisao knjigu “Hronika izgubljenog grada”.Na otvaranju je prikazan desetominutni dokumentarni film o Momi Kaporu, a goste su pozdraviti i direktor Medija centra “Odbrana” pukovnik Stevica Karapandžin i direktorka i osnivač Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” Ljiljana Kapor.

Ljiljana Kapor je primetila da je “pišući o drugima i slikajući druge, Momo u nasleđe svakom pažljivom oku ostavio čitavu svoju biografiju, nikada objavljenu – svoj pogled na život, ljude, vreme”. Idejni okvir izložbe određen je, prema njenim rečima, i geografskim prostorom na kojem je ispisivana lična istorija slikara i pisca Mome Kapora. Izložba je zamišljena kao svojevrsni dokumentarni i likovni putopis kroz život Mome Kapora i bazirana je na istoimenoj monografiji iz 2008. godine, čiji je autor bio Kapor, a njen naziv potiče od fraze “par lui meme”, koja znači “o sebi samom”.

Do 27. aprila publika će moći da vidi više od 30 crteža i ulja na platnu nastalih u ranoj fazi Kaporovog slikarskog stvaralaštva za vreme studija na Likovnoj akademiji u Beogradu i više od 50 fotografija i ličnih dokumenata iz arhive Zadužbine “Momčilo Momo Kapor”.

 

Dani Venecuele u Domu omladine

Ambasada Bolivarske Republike Veneceuele u Republici Srbiji, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje od 11. do 13. aprila u sali “Amerikana” trodnevnu manifestaciju “Dani Venecuele u Domu omladine”. Posetioci će moći da pogledaju izložbu “Ovuda je hodio Čavez” kojom su ovekovečeni susreti harizmatičnog i po mnogo čemu jedinstvenog predsednika Venecuele Uga Čaveza Frijasa sa velikim državnicima iz čitavog sveta, kao i dokumentarni film “Revolucija neće biti emitovana” kojim je zabeležen pokušaj puča u Karakasu 11. aprila 2002. godine.

Nakon filma uslediće diskusija na tretiranu temu za vreme koje će publika moći da postavlja pitanja šefu misije ambasade Venecuele u Beogradu, dr Diji Nader de El Andari i njenim sagovornicima dr Aleksandru Lukiću, filozofu, autoru i uredniku naučno-filozofske emisije “Gozba” na Radio Beogradu 2 i Ratku Krsmanoviću, predsedniku srpskog ogranka Mreže intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva.

Drugog dana manifestacije biće prikazana dva venecuelanska filma – “Puč u osvit dana”, koji se bavi pokušajem vojnog udara na režim bivšeg predsednika Venecuele Karlosa Andresa Pereza u zoru 4. februara 1992. godine, a potom i nagrađivan venecuelanski film strave pod nazivom “Kuća na kraju vremena”. Na dan zatvaranja biće emitovan jedan od najboljih ostvarenja savremene venecuelanske kinematografije, film “Plavo i ne tako ružičasto”, dobitnik nagrade “Goja” za najbolji strani film na španskom jeziku.

Ulaz je slobodan.

Izložba “Nadmaštavanje” Aleksandra Joksimovića

U galeriji “Nešović Fine Arts” (Čumićevo sokače 32) u ponedeljak 10. aprila će biti otvorena retrospektivna izložba “Nadmaštavanje” slikara i multimedijalnog umetnika Aleksandra Joksimovića iz Kikinde. Postavka sadrži četiri segmenta koje povezuje ideja izmaštavanja stvarnosti kao jednog od načina predviđanja budućnosti. Centar postavke Nadmaštavanja je deo serije Maštarot koju čini 366 crteža malog formata, koji su rezultat konfrontiranja mašte i subjektivnih doživljaja stvarnosti. Izbor iz serije crteža Maštarot koja se razvija od 2011. godine.

Film Moćni rendžeri – povratak u detinjstvo

I oni koji je nisu voleli, znaju za ovu seriju. Sada je tu novi film “Moćni rendžeri”, koji je uprkos možda zastareloj tematici izuzetno dobro ocenjen od strane gledalaca. Serija “Moćni rendžeri” je daleke 1995. godine dobila već jednu filmsku verziju koja je doživela neuspeh na bioskopskim blagajnama. “Mighty Morphin Power Rangers: The Movie” je zaradio tek 66 miliona dolara širom sveta, dok je nastavak filma uspeo da inkasira tek devet miliona!

Vrtoglava popularnost grupe tinejdžera poznatih kao “Moćni rendžeri” rezultirala je franšizom, filmom, svetskom turnejom i video igrom. Radnja novog filma prati pet običnih tinejdžera, koji moraju postati neka vrsta superheroja kada saznaju da je njihov mali grad Angel Grove zajedno sa svetom na ivici uništenja jer mu preti invazija vanzemaljaca. Ubrzo otkrivaju da su oni jedini koji mogu spasiti Zemlju od propasti. No, kako bi to učinili, moraće da prevaziđu svoje lične probleme pre nego bude prekasno i udruže se kao Moćni rendžeri.

Ako su vam nedostajali, ili pak želite samo da se opustite u prazničnim danima, pravac bioskop na “Moćne rendžere”!

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *