ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (5.6-11.6)

Ove nedelje u Beogradu nikome neće biti dosadno. Pored visokih temperatura i rashlađenja u nekom klimatizovanom prostoru ili pored reke, iskoristite svoje vreme da posetite po koju izložbu ili koncert. 

Izložba skulptura u drvetu Miloša Kneževića 

U Galeriji Doma kulture Studentski grad 6. juna u 20h biće otvorena izložba skulptura u drvetu “Razmah oblika” Miloša Kneževića.

Miloš Knežević (1952) je pravnik i politikolog, pisac četrdesetak knjiga iz tih oblasti. Živi i radi na Novom Beogradu kao urednik naučnog programa FORUM u DKSG. Skulpture od drveta oblikuje od početka 90-ih godina prošlog veka. Prve minijaturne skulpture izradio je od čempresa i eukaliptusa u Cavtatu i Mlinima kod Dubrovnika. Pobuđen radoznalošću potom je isprobao i druge vrste drveta: orah, hrast, brest, bukvu, jabuku, krušku, šlјivu, trešnju, dud, rogač, lešnik, glog, bor, smreku, tuju, tisu, ariš, kedar, sekvoju…

Kraj sezone Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija sezonu privodi kraju sa svetskom premijerom nove verzije klavirskog koncerta Majkla Najmana koju je sam kompozitor preradio za dva klavira, u izvođenju popularnog LP dua 8. i 9. juna na Kolarcu. 

Svečano zatvaranje sezone biće uz herojsku tematiku Betovenovu Eroiku i Uveritru 1812 Čajkovskog, 16. juna na Kolarcu, pod upravom Uroša Lajovica, nekadašnjeg šefa-dirigenta Beogradske filharmonije.

U junu će Nišlije imati priliku da slušaju Gudački kvartet Beogradske filharmonije, zajedno s flautistkinjom Jelenom Draškoci, na otvaranju festivala “Filipovi dani” u sali Simfonijskog orkestra, 13. juna.

Otkrijte čaroliju arheologije

U Svečanoj sali SANU 5. juna će biti obeležen početak proslave 70 godina rada Arheološkog instituta u Beogradu i 40 godina Skupstine srpskog arheološkog društva. Akcent proslave biće na isticanju tradicije na specifičan način – ukazivanjem na savremena dostignuća u arheologiji, i projekcijom vizije Arheološkog instituta o arheologiji u budućnosti, saopštilo je Srpsko arheološko društvo. 

Tim povodom popodne ispred ulaza SANU u Knez Mihailovoj ulici biće održana svečana prezentacija virtuelne arheologije “Proširena stvarnost”, Prezentacije u javnom prostoru, ispred ulaza SANU, Knez Mihailova 35, biće potom održavane od 10-23 sati od 6. do 12. juna.

“Sjaj renesanse”

Jedinstvena italijanska izložba “Sjaj renesanse”, koja je sa velikim uspehom obišla svetske metropole, dolazi u Beograd. Postavka preko 30 eksponata biće smeštena u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) od 7. do 30. juna. “Sjaj renesanse” prikazaće skupocene tkanine renesanse i baroka, raskošnu odeća za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativne elemente koji su kreirani za takve prilike a više se ne mogu videti, osim malobrojnih komada koji se čuvaju u pojedinim muzejima. Na ovoj izložbi biće predstavljeno 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Oni će biti izloženi na postoljima a pored njih će se nalaziti fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija.

Organizatori izložbe su Asocijacija “Invito a Corte” Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu. Ulaz je slobodan.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *