Gde izaći Beograd 28.09. – 2.10. 2015?

Narodno pozorište u Beogradu je svakako jedno od mesta koje se moraju videti u prestonici, a danas i sutra je odlična prilika da se to i učini. Pa ako ste se već obreli u nekom od naših apartmana u Beogradu, a imate slobodnog vremena evo naših saveta za Vas.
Pozorište otvara svoju 147. sezonu premijerom remek-dela “Na dnu“ Maksima Gorkog, jednog od laureata Nobelove nagrade za književnost. Drama ima izuzetno burnu istoriju, i gotovo je Gorkog koštala glave u smutnim vremenima ruskih prevrata.
„Na dnu“ će biti preneseno na scenu pozorišta pod budnim okom režiserke Ane Đorđević, koja već ima opsežno iskustvo sa oživljavanjem ruskih drama na pozorišnim daskama.
Najpoznatije delo Gorkog prošlo je dugačak i opasan put od 1902. kada je napisano: od sveopšteg uspeha drame kada je prvi put izvođena u režiji Stanislavskog u Moskovskom hudožestvenom teatru (MHAT) preko potpune cenzure i nemilosti tadašnjih brzo promenljivih vlasti i egzila, do bliskog prijateljstva autora i Staljina, koje se završilo neobjašnjenom smrću Gorkog i njegovog sina.
„Na dnu“ se bavi tematikom koja je i danas i te kako pristuna, mada uvek jednako zanemarivana – Gorki je perom naslikao „pale ljude“, stvorenja okorela u sopstvenim manama i nedaćama, talog društva, grotesknost ne-života koja je urezana u svaki dah izobraženih likova.
Drama je novitet beogradske scene, i sa velikim nestrpljenjem se očekuje večerašnja pretpremijera u 20:30h na sceni „Raša Plaović“, kao i sutrašnja zvanična premijera u isto vreme. Cene karata su: 700 i 400 dinara za parter, 200 dinara za galeriju. Zagarantovano Vam je upečatljivo veče.
Mada bi za predstavu vredelo potegnuti put i sa Novog Beograda, najlepše možete diskutovati o utiscima u nekim od naših apartmana u centru Beograda.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *